DNM

De laatste tijd werk ik veel met DNM, dermo neuro manipulating. Zoals de vertaling doet vermoeden een manipulatie met de huid en de zenuw.  Door een langzame zachte verschuiving van de huid maak ik ruimte voor de hoesjes van de zenuwen en de zenuwen zelf.  Een bekend voorbeeld is het carpale tunnelsyndroom, waarbij door teveel herhaling van eenzelfde beweging of teveel in 1 houding zitten de zenuw naar de hand wordt geirriteerd, hij loopt niet soepel meer door zijn tunneltje, zijn omhulsel, zijn hoesje. Maar niet alleen in de hand kan dit verschijnsel zich voordoen, heel veel rug- schouder – nek- arm- en beenpijn is eigenlijk zenuwpijn. Een zenuw is een lange beschermende buis met daarin de zenuwcellen. Zenuwcellen vragen relatief veel energie die ze via het bloed krijgen. Het vaatstelsel dat de zenuwen bedient kan net in een andere richting getrokken zitten dan de zenuw zelf waardoor de energievoorziening verslechtert en de zenuw alarm begint te slaan: PIJN.  Door het schuiven van de huid beweeg ik de zenuwcellen  en geef ze meer ruimte om te glijden, ik ontlaad ze en help ze om te voeden en afval af te voeren.  Deze methode die door Diane Jacobs is ontwikkeld sluit mooi aan bij de cranio omdat het een heel zachte rustige behandeling is waar bij de client zelf ook steeds goed moet voelen of de pijn vermindert. Wat wel anders is dan bij de cranio is dat ik vaak echt de huid wil kunnen aanraken, en dan vraag ik om de kleren uit te doen op de plek waar ik wil werken.