EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) een goed middel om trauma te verwerken.

Hoe ontstaat een trauma?

Waarom krijgt iemand een trauma van iets waar een ander een dag later al niet meer van wakker ligt?

Bij heel veel nare gebeurtenissen in je leven voel je je een tijdje akelig of angstig, maar dat gevoel zakt af na verloop van tijd. Je kunt dan aan de gebeurtenissen terugdenken zonder je akelig of angstig te voelen. De gebeurtenissen zijn verwerkt in je hersenen: het verstandige denkerige creatieve deel van je hersenen remt de akelige en angstige gevoelens in je emotionele brein af.

Maar soms is een gebeurtenis zo overweldigend dat je emotionele brein in de overlevingsmodus schiet en kortsluiting maakt met je verstandige hersenen. Dan zeggen mensen vaak achteraf dat ze helemaal niet wisten wat ze deden, dat ze op de automatische piloot handelden. Als de omstandigheden niet gunstig zijn blijft die kortsluiting en wordt de gebeurtenis in al zijn heftigheid opgeslagen.  En elke keer als er iets gebeurt dat er een beetje op lijkt wordt die gebeurtenis weer opgerakeld.

Dat geeft onrust en vaak slaapproblemen, piekerigheid, concentratieproblemen, een negatief zelfbeeld, of onverklaarbare lichamelijke klachten. De emotioneel beladen herinneringen kunnen ook een rol spelen bij chronische pijn, depressie, eetstoornissen, verslavingen en psychose.

Om de emotionele lading van de gebeurtenis af te halen kun je gebruik maken van EMDR. Terwijl je terugdenkt aan de nare gebeurtenis stimuleert de therapeut afwisselend je linker en je rechterhersenhelft. Daardoor wordt de emotie die je voelt als je eraan denkt minder  en verdwijnt uiteindelijk helemaal. Hoe het precies werkt is nog steeds na heel veel onderzoek niet duidelijk. Maar ik houd de theorie  aan dat je hersenen niet alles tegelijk kunnen, het registreren van linksrechtsstimulatie en aan de gebeurtenis denken en ook nog de heftige emotie voelen. Maar dat het werkt en meestal heel snel dat is wel een feit.

Ik gebruik EMDR soms tijdens de craniobehandeling als er een nare herinnering boven komt. Ik tik dan afwisselend links en rechts op de plek waar ik op dat moment aan het behandelen ben, bijvoorbeeld op de schouders als ik bij het hoofd ben of op de voeten als ik bij de voeten ben. Ik ben erg enthousiast over deze unieke combinatie van cranio en EMDR en erg tevreden over de snelle resultaten.