Cranio voor vrouwen

De echte vrouwenkwaaltjes zoals menstruatiepijnen en overgangsklachten zijn bijna nooit los te zien van hoe je je als vrouw verhoudt met de wereld om je heen.

Sommige vrouwen willen met meer zelfvertrouwen de wereld tegemoet kunnen treden, anderen willen meer rust in hun leven krijgen. Veel vrouwen voelen zich (mede)verantwoordelijk voor het geluk en welbevinden van een groot aantal mensen om zich heen. Hun eigen geluk en welbevinden staat ergens onderaan op hun lijst van belangrijke dingen. Als ze bij mij komen kunnen ze vanuit totale rust kijken naar hoe ze hun leven vormgeven en wat dat te maken heeft met hun klachten. Vragen die langs kunnen komen zijn onder andere: wat betekent vrouwzijn voor mij? Durf ik mijn zachte gevoelige kant te tonen? of juist: Mag ik sterk of boos zijn en knokken? Is huilen een teken van zwakheid of een teken van verdriet? Hoe kan ik op tijd nee zeggen als ik iets niet wil op een manier die anderen in hun waarde laat?  Wie ben ik eigenlijk, wat doe ik in dit leven? Hoe kan ik open en belangstellend en meelevend zijn naar anderen en toch hun problemen bij hun laten zodat ik er niet van wakker lig? Hoe leer ik op tijd om hulp te vragen?

Lichamelijke en psychische klachten die voortkomen uit deze vragen zijn heel divers: burnout, nek en schouderklachten, rugklachten, migraine, overgangsklachten, hormonale klachten, depressiviteit, hartritmestoornissen,bekkenklachten, gewichtsproblemen en slaapproblemen. De klachten zijn het uitgangspunt of zo je wilt ingangspunt van de behandeling. Aan de hand van je klacht laat ik je voelen hoe alles anatomisch in elkaar zit. Bij hormoonklachten laat ik je kennis maken met je eigen hormoonklieren, je hypothalamus, je hypofyse, je schildklier, je bijnieren en je eierstokken. Ze hebben zoveel invloed  op je leven. Het is heel speciaal om te voelen waar ze precies zitten. Wat doen ze eigenlijk, kunnen ze hun werk goed doen? En zo ook: hoe is het met je rug, je bekken, je baarmoeder ?

Veel vrouwen die bij mij komen, wachten lang met hulp vragen en willen het graag zelf doen. Dat kan bij mij. De cranio is bij uitstek een methode waarbij je zelf het tempo bepaalt en zelf bepaalt wat voor jou het belangrijkst is en waarbij je samen met mij uitpuzzelt wat de oorzaken en wat de symptomen zijn en welke oplossingen voor jou werken en haalbaar zijn. Ik benadruk hierbij dat ik weliswaar vaak aardingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsadviezen, houdingsadviezen, voedingsadviezen, spierversterkende oefeningen, zelfmassagetips en nog veel meer meegeef om thuis te doen, maar dat je zelf  volledig vrij bent om ze uit te proberen of niet. Jij blijft uiteindelijk degene die het best weet wat goed en haalbaar is op dit moment voor jou. Ik vind het belangrijk dat je het gevoel hebt de regie in eigen hand te hebben. Wat ik wil of denk of voel is minder belangrijk dan wat je zelf wilt en denkt en voelt.

Hier ter illustratie dat je niet altijd diep hoeft te graven naar achterliggende oorzaken en samenhangen volgt een voorbeeld van juist een supersnelle behandeling:

Katalin, 49:

“Ik moest ongesteld worden en had erge buikpijn. Het voelde alsof een kreeft met zijn scharen in mijn eierstokken kneep.

Toen ik Joos dat vertelde,  legde ze een hand onder mijn sacrum en met de middelvinger van haar andere hand raakte ze mijn hypothalamus aan, tussen mijn wenkbrauwen. Ik vertelde dat ik in de overgang was en heftige menstruaties had met veel bloedverlies en stolsels. Mijn cyclus was altijd 28 dagen geweest maar het was nu al een paar keer voorgekomen dat er zes weken tussen zaten. Joos vertelde dat in de overgang de hypothalamus en hypofyse zich soms te druk maken. Ze had het over kouwe drukte. Ik voelde inderdaad dat het onrustig was op die plek in mijn hoofd. Na een paar minuten legde ze haar vinger op mijn hypofyse, iets lager bij de neuswortel en weer voelde ik dat het er druk was en dat die vinger daar in combinatie met de hand onder mijn sacrum alles tot rust bracht. In totaal hield ze haar vinger misschien 10 minuten op die plek maar mijn buikpijn was helemaal weg en kwam ook niet meer terug. Verder viel het op dat mijn cyclus weer terug ging naar 28 dagen en dat ik minder bloed verloor met minder stolsels ook. Ik vond het heel bijzonder!”

Veel liefs, Katalin